STEM PÅ DETTE SUNDE INITIATIV

Coop Logistik

Projekt Oscar på Odense Distributionscenter.

I år satte Coop Logistik sundhed på agendaen. Som ansvarlig ledelse vil vi gerne skabe og fremme den gode fysiske og mentale trivsel på vores logistikcentre i Danmark, hvor vi i alt har omkring 1700 medarbejdere. Hos Coop Logistik ser vi det også som helt naturligt, at vi er med til at gøre en forskel for danskernes sundhed, hvor vores medarbejdere kan få et sundt livsgrundlag i alle livets faser.

På vores distributionscenter i Odense valgte den lokale ledelse at gå sine egne veje med et nyskabende initiativ. 2022 blev brugt til at udtænke, hvordan vi på en sjov og inspirerende måde kunne få følgeskab i produktionen og få vores medarbejdere aktiveret med træning. For mange medarbejdere, der arbejder på et logistikcenter, har træning og en sund livsstil ikke været en del af deres tilværelse.

Ud fra vores interne helbredsundersøgelser tegnede der sig et billede af medarbejdere med et for højt BMI, rygning og inaktivitet. Mange af vores medarbejdere ville også føle det grænseoverskridende, hvis de pludselig skulle svede og træne med høj puls sammen med deres kolleger.

Vi fandt sidste år en ung, sprudlende instruktør ved navn Oscar. Ham lavede vi en række testforsøg med, inden vi lavede en indflyvning på to måneder, hvor han bevidst og systematisk begyndte at komme ind under huden på de ca. 400 medarbejdere på ODC.

Oscar havde aldrig tidligere arbejdet med lagerarbejdere, men han havde nogle fine menneskelige egenskaber, som vi så et potentiale i. Vi gav Oscar en chance og startede projektet op i januar. Aftalen med Oscar løber med åben ende, da vi tror på, at han kan gøre en forskel i forhold til at forbedre vores medarbejderes trivsel, engagement, fællesskabsfølelse, kollegaskab og sygefravær.

Med opbakning fra de tillidsvalgte og ledelsen besluttede vi, at træningen skulle foregå i arbejdstiden ude i hallen. ODC betaler 2/3 af træningen, mens medarbejderne betaler resten af træningstimen.
På ODC deltager både dag-, aften- og natholdet i Oscars træning.

Vi har nu for alvor fået opbakning fra medarbejderne i produktionen, hvor omkring 100 3F-lagerarbejdere og ca.15 HK´er deltager i træning hver uge. Oscars venlige personlighed og stærke faglige egenskaber som instruktør spiller en væsentlig rolle i følgeskabet fra medarbejderne, som omfatter hele vores center lige fra HK- og 3F-medarbejdere til specialister, ledelse og tillidsvalgte, som sammen sikrer, at vi får varer ud til vores mange butikker i Danmark. Oscar er nede på jorden, han kan joke med alle mennesker og altid nærværende og nysgerrig i sin fremtoning.

Gennem hele processen har målrettet kommunikation i form af video og artikler også været med til at sprede de gode budskaber og historier om vores træning. De mange solstråle- og succeshistorier blandt vores medarbejdere er også med til at få flere kolleger med på vognen.

Fra idé til virkelighed
På en workshop med den lokale ledergruppe fra Coops distributionscenter i Odense (ODC) i efteråret 2022 besluttede vi at indføre funktionel træning i arbejdstiden. Dette tilbud skulle gælde alle medarbejdergrupper på tværs af organisationen.

Vi fandt en ung, sprudlende instruktør ved navn Oscar, som er indehaver af OP fitness. Oscar havde i forvejen et lignende træningsprojekt kørende med hotelkæden Comwell. Vi startede med at introducere Oscar til ledergruppen med en prøvetræning på en workshop i efteråret, hvor der blev arbejdet med vores forretningsplan for 2023. Begejstringen for denne form for funktionel træning blandt vores ledere var så stor, at der med det samme var fuld opbakning til at køre videre med projektet i fuld skala.

Vi udarbejdede en kommunikationsplan for alle vores medarbejdere med det formål atintroducere vores nye sundhedstiltag ”Oscar”, som skulle gå i luften den 2. januar 2023. Vi udarbejdede små videoklip til vores infoskærme og medarbejder-app med Oscar og forskellige former for træning, som medarbejderne kunne se frem til.

Vi udarbejdede en introplan sammen med Oscar – Oscar på tour. Her kom Oscar rundt til alle 3 skift, dag-, aften- og nathold, og til alle medarbejdergrupper på tværs af organisationen. Det var en bevidst strategi, at alle skulle møde Oscar og lære ham og sundhedstiltaget at kende, inden vi gik i gang med træningen i januar. Formålet var, at Oscar skulle have tid til at møde alle vores medarbejdere stille og roligt og se dem i deres daglige arbejdsmiljø. Der skulle være tid til at stille spørgsmål til Oscar og vænne sig til tanken om træning i arbejdstiden.

Vi lancerede også en mulighed for sparring med Oscar, som medarbejderne kunne gøre brug af, hvis de skulle have spørgsmål til deres træning i deres fritid eller have brug for kostvejledning.

Vi indkøbte diverse udstyr til funktionel træning.

Vores kommunikation de første 8 uger: Under billeder har vi vedlagt vores plan.

Vores træningsplan for de første 2 måneder er koordineret med de videoer, som kører i kommunikationsplanen. Herefter udvikler Oscar relevante træningsprogrammer for vores funktionelle træning, som understøtter vores medarbejdere ift. deres arbejdsbelastning og behov. Det vil sige, at der er ét program for vores medarbejdere i produktionen og et andet for vores HK personale, som sidder på kontor.

Baggrund

I 2022 valgte ledelsen i Coop Logistik at udvikle en ledestjerne og et nøglebegreb for vores organisation og medarbejdere. Samklang er vores bæredygtige og langtidsholdbare måde at udvikle vores organisation på. Det næste lag er håndtaget med sundhed, som kan understøtte vores bevægelse og forstærke vores kultur henimod fremtidens Coop.

Det enestående ved fysisk træning på en arbejdsplads er foruden de fysiologiske gevinster også i høj grad, at vi spiller vores medarbejdere sammen med Samklang. Vi kan se, at træning giver sammenhold og en sammenhængskraft både i forhold til ODC og Coop. Når Oscar spiller fed musik, og man står sammen med elastik med højt humør og mærker syren i de små muskelceller, er det også med til at gøre vores arbejdsplads til at blive et bedre sted at være.

Vi kan også mærke, at når der er opbakning til træningen, bliver en eventuel tidligere modstand mod vores ledelse og arbejdsplads også mindre. Nu er det ikke længere os og dem. Vi er ét samlet Coop Logistik. Alle er lige. Stive roller bliver neutraliseret. Medarbejdere, som ellers tidligere har haft motoriske vanskeligheder på grund af manglende træning, får mod til at starte op fra et nulpunkt uden at føle sig uden for fællesskabet. Vi dyrker mangfoldighed, og der er plads til alle – uanset hvilken ballast man møder op med.

Vi tror også på, at hvis vores medarbejdere får mere livskvalitet med træning, har det en effekt på, hvordan de præsterer på jobbet.

Effekten

Efter de første måneder har vi opnået:
• En markant bedre stemning på vores arbejdsplads: Træningen i hallen med Oscar løfter stemningen mærkbart.
• Mere positive og arbejdsparate medarbejdere: Når en medarbejder starter med gode grin til træning umiddelbart før en arbejdsdag, er den medarbejder mere positiv og klar til dagens opgaver.
• Langt færre arbejdsskader, som er relateret til belastning og vridskader i forbindelse med den daglige produktion: Når man bliver varmet op før en arbejdsdag, er risikoen mindre for arbejdsskader.
• Et større overskud hos gruppen, der træner: Der er en sammenhæng mellem at være mere fysisk rustet og at kunne klare arbejdskravene – frem for at være fysisk eller mentalt hæmmet.
• Øget engagement: Medarbejdernes engagement er steget signifikant, hvilket bl.a. kan mærkes på deres performance, projektdeltagelse og et generelt løft i det psykiske arbejdsmiljø.
• Et bedre helbred hos vores medarbejdere: Det er et langt, vedholdende, sejt træk at ændre de fysiske parametre hos et menneske, men vi forventer i løbet af i år, at vores medarbejdere får et bedre helbred, så de fx ikke bliver stakåndede, når de skal gå eller løbe på trapper.

Coop Logistik

Placering: 4

Antal ansatte: 1700

Firma adresse: Roskildevej 65 - 2620 Albertslund

Region: Hovedstaden

Website: https://jobs.coop.dk/content/Logistik/?locale=da_DK