STEM PÅ DETTE SUNDE INITIATIV

Drift og Service, Herning Kommune

Trivselsambassadører og Sundhed på frokostbordet

I DRIFT /Vej & Park har vi i 2015 og 2016 udviklet og afviklet Sundhedskonceptet. Ja – det kalder vi det også i dagligdagen. Der er blevet gået, cyklet, løbet, spillet rundbold, set fodbold, deltaget i foredrag, holdt morgenmadsværksted og, ikke mindst, har vi spist sundere. De fysiske aktiviteter er kombineret med sundhedstjek og kostplaner for de medarbejdere, der har haft lyst til at deltage.

Styrken i Sundhedskonceptet har netop været de mange forskellige events og aktiviteter. Der har været noget for enhver smag. Et påhit har været trivselsambassadører. En trivselsambassadør er en medarbejder, som har en funktion eller særlig interesse for et eller andet. Alle har som regel noget, som man brænder for. Ideen har blot været at sætte det ind en sammenhæng og få de enkelte ambassadører overtalt. F.eks. besøg i dyrehaven i Herning. Her står naturmedarbejderen, som til daglig passer dyrene, for at lave et program/foredrag/runde, som kan handle om årets gang i dyrehaven.

Det særlige er, at det foregår i fritiden, det er frivilligt, og alle som har lyst til at deltage (her kommer sundheden ind i billedet) skal cykle ud i dyrehaven. Det falder forholdsvis let for den pågældende medarbejder at fortælle om noget, som har hjerteblod, eller hvor man har en særlig viden. Det gør bare noget hos tilhørerne/deltagerne, at en medarbejder stiller frivilligt op for kollegernes skyld, det giver nogle andre relationer når man mødes på tværs, man lærer noget og har det sjovt. Andre eksempler har været:
• Græspleje på fodboldstadion kombineres med en superligakamp og en turnering i fodbold/rundbold.
• Orienteringsløb kombineres med løb/travetur og foredrag med en af kommunens skovfogeder omkring naturen og temaet ”Lær at finde vej”.
• Cykel/ mountainbike-tur i landskabet og på en bane. En medarbejder forklarer om udstyr og hvordan man kommer i gang.
• Besøg i dyrehaven som kombineres med en cykeltur (det har især interesse for de medarbejdere, som er jægere).

Effekten

Resultaterne har været mange og meget forskelligartede. Medarbejdere er holdt op med at ryge, nogle har tabt sig, andre har ændret livsstil, kommet til læge, fået bedre søvn, lært noget om vaner og ændring af vaner, og ægtefæller/kærester har også været inviteret med til foredrag.

Sundhedskonceptet har altså pillet ved den fysiske, men også den mentale sundhed. Sundhed, når man er på arbejde, men også når man har fri. Selv ægtefæller er stoppet med at ryge for at bakke op. Der har været opbakning og deltagelse fra næsten alle medarbejdere i Vej og Park. Der, hvor forskellen nok er størst er, at man snakker om sundhed i dagligdagen, man tænker sig lige om, når man handler hos bageren, man får madpakken med lidt oftere, man kan spise en gulerod, man kan cykle til og fra arbejde osv.

I dag bliver man højst gjort grin med og ikke af, når det handler om sundhed. Der er en helt anden forståelse af og respekt for, at man gør noget for sig selv, for derigennem også at gøre noget for sine børn og familie og sin fremtid. Sundhedskonceptet har været støttet af Sundhedsministeriet.

Drift og Service, Herning Kommune

Antal ansatte: 90

Firma adresse: Hammershusvej 7, 7400 Herning

Region: Midtjylland

Website: tm.herning.dk