STEM PÅ DETTE SUNDE INITIATIV

Arriva Esbjerg

Elcykler skal få flere i sadlen

På trods af at Danmark er et cykelland, er der langt imellem cyklerne på mange af de danske arbejdspladser. Især på arbejdspladser med mange mænd. Det gør projektet ”Flere mænd i sadlen” noget ved. På Arrivas busanlæg i Esbjerg er projektet ”Flere mænd i sadlen” skudt i gang. Projektet skal få flere af Arrivas medarbejdere til at vælge cyklen frem for bilen. Den 1. februar blev medarbejderne introduceret for to elcykler, som de alle har mulighed for at låne i to uger af gangen.

For at øge antallet af potentielle cyklister og udvikle en cykelkultur på Arrivas busanlæg i Esbjerg, er Cyklistforbundets anbefaling at introducere medarbejderne for elcykler. Arriva har fået gennemført en transportvaneundersøgelse af Cyklistforbundet blandt medarbejderne i Esbjerg for at afdække, hvor langt folk har til arbejde, og hvor mange der tager cyklen i dag.

Undersøgelsen viser, at 67,7% i sommerhalvåret og 74% i vinterhalvåret tager bilen fire eller flere dage om ugen. Det kan blandt andet skyldes, at 21,6% har mellem 15 og 29,9 km, og 15,4% har 30 eller mere end 50 km til og fra arbejde. Pendlerlængden er dog for den største del af medarbejderne mellem 2 og 9,9 km.
Derudover viser undersøgelsen også, at 29,2% af medarbejderne ønsker at cykle mere, og hele 76,9% ønsker at få mere motion og aktivitet ind i deres hverdag.

Vi ser altså et rigtig godt potentiale til at få flere i sadlen. Ifølge Cyklistforbundet er elcyklerne til glæde for begge målgrupper – både de medarbejdere der bor fx 10-20 km fra arbejdspladsen, og medarbejdere der ønsker mere motion og en sund livsstil. På trods af projektets navn ”Flere mænd i sadlen” gælder tilbuddet også for kvinder i Arriva. Cyklistforbundet står bag projektet i et tæt samarbejde med Selskab for Mænds Sundhed og Dansk Metal.

Effekten

Medarbejderne i Esbjerg har vist stor interesse for elcyklerne. Fra den 1. februar har medarbejderne på anlægget i Esbjerg kunnet låne en elcykel i to uger af gangen. Allerede fra første dag, var tilmeldingslisterne fyldt op. Indtil videre har 23 medarbejdere meldt sig til at låne en cykel i 14 dage, og flere er på vej.

Ud af de medarbejdere, som på nuværende tidspunkt har afprøvet en cykel, har 4 medarbejdere investeret i deres helt egen elcykel. “Jeg er vildt positiv! Jeg kan ikke sidde på en normal cykel pga. smerter i ryggen fra en diskusprolaps, men på el-cyklen er smerterne faktisk blevet mindre, og jeg kan køre frem og tilbage på arbejde hver dag. Jeg skal også have anskaffet mig en selv,” siger Niels Thomsen, som er buschauffør i Esbjerg.

”Det er genialt! Lige meget om det regner eller blæser. Normalt ville jeg tage bilen i dårligt vejr, men nu cykler jeg. Jeg foretrækker at cykle fremfor at tage bilen. Det er dejligt at få rørt sig, når man sidder så meget ned i løbet af dagen. Jeg køber også en.” siger Line Berg, som er buschauffør i Esbjerg.

Arriva Esbjerg

Antal ansatte: 135

Firma adresse: Hededammen 4, 6705 Esbjerg

Region: Syddanmark

Website: www.arriva.dk