STEM PÅ DETTE SUNDE INITIATIV

Arriva Nykøbing Falster

Sundhedstjek med fokus på SØVN

I 2015 igangsatte Arriva et treårigt projekt, der sætter fokus på søvn, skiftende arbejdstider og livsstil. Busbranchens skiftende arbejdstider og en stor andel ældre medarbejdere har motiveret os til at arbejde systematisk med at informere medarbejderne om søvn.

Arriva har igennem flere år tilbudt alle medarbejdere et sundhedstjek, hvor de kan få målt blodtryk, blive målt og vejet og tale med en sundhedskonsulent. Som noget nyt ville vi gerne tilføre sundhedstjekket et søvnaspekt, da det ikke er nogen hemmelighed, at det kan være en udfordring at få en god søvn, når man har skiftende arbejdstider. Derfor søgte vi midler hos Sundhedsministeriet til at videreudvikle vores sundhedstjek til også at sætte fokus på søvn.

I foråret 2016 begyndte den indledende del af Arrivas søvnprojekt, hvor 17 medarbejdere i Nykøbing Falster tilmeldte sig et udvidet sundhedstjek. Efter et år har vores sundhedskonsulent monteret søvnure på alle deltagerne i Nykøbing Falster. Når deltagerne har gået med søvnuret i en uge, kan vi trække data ud og analysere, hvordan den enkeltes søvn har været. Vi kan blandt andet se, om deltagerne sover nok eller har haft svært ved at falde i søvn. Derudover beregner uret, hvor meget man bevæger sig, og hvor høj deltagernes puls er i løbet af dagen. Undersøgelser viser nemlig, at man sover bedre, når ens helbred er godt.

Udover at sætte fokus på søvn, får medarbejderne også tilknyttet en sundhedskonsulent i et helt år, som rådgiver i forhold til livsstil og sundhed. Herefter afsluttes forløbet med en grundig evaluering for at måle effekten efter ét års indsats. Søvnprojektet handler nemlig ligeså meget om livskvalitet og sundhed, som det handler om at have en god madras og ligge rigtigt om natten. Det bærer medarbejdernes personlige målsætninger også præg af, som kan dække alt fra at huske sine elastikøvelser til at gå tidligere i seng eller tabe sig.

Effekten

20 chauffører har tilmeldt sig det 1-årige forløb (svarer til 29%).

De 20 deltagere fra Nykøbing er gået meget motiveret ind i projektet. Flere af dem har, efter en kortlægning af deres søvnvaner, haft en positiv effekt af at ændre på ”dårlige vaner” i hverdagen. Herigennem har de opnået en bedre søvnkvalitet og har også fået fokus på at prioritere at sove flere timer. Flere af dem føler, at de har mere overskud i hverdagen. Yderligere er mange af deltagerne gået i gang med et vægttab efter sundhedstjekket. De har lokalt på anlægget startet en vægttabskonkurrence, hvor de holder hinanden fast på nye, sunde vaner. Flere af de ansatte arrangerer træning og gåture sammen for at holde motivationen. Generelt er der et godt sammenhold på anlægget, hvor alle støtter op om hinanden.

En deltager fortæller: “Efter at have fået vejledning, har jeg bare ingen problemer med at sove, det er som om at min søvnrytme er blevet bedre efter at have fået det på papir. Har en app hvor jeg manuelt skal skrive ind, hvornår jeg gik i seng, og hvornår jeg stod op, kan deri se at jeg får 7 timers søvn i hverdagen og sover cirka 8 timer i weekenden. Jeg føler ikke at jeg er så træt længere”.

Arriva Nykøbing Falster

Antal ansatte: 69

Firma adresse: Banegårdspladsen 2, 4800 Nykøbing F.

Region: Sjælland

Website: www.arriva.dk